Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Nieuwste vragen

Kan je Cosmic Inflation gebruiken om een schatting te maken van de grootte van het universum?

Als je kijkt naar het CMB zie dat de temperatuur van het zichtbare universum ongelooflijk uniform verdeeld is. Vanuit een Big Bang (was geen explosie) zou je dit anders verwachten. Een van de "oplossingen" hiervoor is dat door Cosmic Inflation het een en ander uitgevlakt is, de verschillen zijn kleiner geworden. Anders gezegd, wat wij zien, het zichtbare universum, is slechts een klein stukje van het totale universum (wat we al weten). De vraag die hierbij dan op komt, is hoe groot het totale universum dan is.

Met een simulatie zou je eventueel kunnen kijken hoe klein het stukje universum minimaal moet zijn om een mooi "uitgevlakt" uniform stukje universum te krijgen (temeer omdat we geen kromming observeren). Aan de hand van de uitvergroting en dat we weten dat het zichtbare universum ca 92 miljard lichtjaar in doorsnee is, zou een bepaling gedaan kunnen worden voor een schatting van de totale grootte. Zou dit idee werken of is dat al reeds gedaan?

Een analogie is wellicht handig. We weten dat de aarde rond is omdat we dat zien. Maar als we met z'n allen op 1 mm2 zouden zitten, zou het wellicht minder duidelijk zijn (de zon blijf je natuurlijk waardoor je ook een schatting kan maken). Maar veel andere hints zou je verliezen omdat de aarde zoveel groter is dan die mm2. Als je ergens een mate van uitvergroting zou kunnen bepalen, zou je ook kunnen bepalen hoe groot de aarde (minimaal) moet zijn omdat je alles vlak ziet zijn (geen kromming).

Thecis
2 uur geleden
49
0